Proč italskou kuchyni miluje celý svět?
Italská kuchyně bývá v nejrůznějších žebříčcích řazena mezi nejlepší kuchyně světa, s francouzskou kuchyní často soupeří dokonce o první místo. Italské jídlo se neuvěřitelně rozšířilo po světě, ostatně i počet pizzerií v České republice je toho důkazem. Proč je tolik oblíbená?
Když se řekne italská kuchyně, většina z nás si vybaví špagety, nebo pizzu. Ano, toto jsou dva hlavní pokrmy, které dala Itálie světu, ale je toho mnohem více, na čem si můžete v této jihoevropské zemi pochutnat. Italská kuchyně je chutná, zdravá, lehká a jednoduchá na přípravu.
Tip: Chcete ochutnat pravé italské těstoviny i bez toho, abyste museli na dovolenou? Objednejte si u těstoviny Brno Caruso některé z mnoha druhů kvalitních italských těstovin s rozvozem zdarma až k vám domů.
Italská kuchyně se v jednotlivých regionech značně liší, například na Sicílii se určitě setkáte s jinými unikátními pokrmy, než jaké vám budou servírovány třeba v Toskánsku. Přesto je však několik prvků, které má italská kuchyně společné. Pokrmy, které se připravují na Apeninském poloostrově, jsou velmi zdravé a vyráběné z kvalitních a čerstvých surovin.
V italské kuchyni se odráží jak klimatické podmínky země, které umožňují pěstovat rozmanité druhy ovoce a zeleniny, tak i geografická poloha – moře, které Itálii obklopuje je bohatým zdrojem ryb a mořských plodů, které jsou základem italského jídelníčku. Ryby se smaží, grilují a pečou, většinou s přidáním citronové šťávy a nesmí chybět typické koření. Velké oblibě se v Itálii těší také rybí polévky. Z darů moře dokážou italští kuchaři skvěle připravit ústřice, kraby, raky, humry, langusty, chobotnice a sépie. Co se týče masa, Italové nejvíce používají telecí a kuřecí maso, které se nejčastěji připravuje grilováním, vařením a dušením.
Typickou italskou přílohou jsou těstoviny, kterým se v Itálii říká „pasta“. V Itálii je v současnosti známo na 400 druhů těstoviny nejrůznějších tvarů. Vaří se způsobem „al dente“, tedy na skus. Těstoviny je možné rozdělit na dva hlavní druhy – čerstvé a sušené. Čerstvé obsahují vejce a tak vydrží v lednici jen několik dní, zatímco suché mají dlouhou trvanlivost a jsou vyráběny z tvrdé pšenice durum.
Po celém světě však proslavila Itálii především pizza, jejíž základ se připravuje z mouky, kvasnic, soli a olivového oleje. Na něj se pak mohou dát v podstatě jakékoliv suroviny dle konkrétní chuti – rajčata, mozzarella, šunka, špenát atd.
Tip: Pokud chcete ochutnat pravou italskou pizzu od rodilého itala, můžeme doporučit pizza Brno Caruso, tedy tradiční pizzy připravené z kvalitních italských surovin,
Italové se proslavili také výrobou výtečné zmrzliny smetanové chuti, která neobsahuje žádnou chemii, vyrábí se ze smetany či mléka, cukru a čerstvého ovoce (případně oříškového pyré, kakaa či jiných přírodních přísad). Velmi oblíbený je také dezert Tiramisu, který tvoří vrstvy v kávě namáčených piškotů, které se prokládají směsí vaječných žloutků, cukru a sýra mascarpone. Piškoty je možné někdy navíc namáčet také v rumu, víně, brandy či alkoholickém likéru.