Jaké potraviny obsahují nejvíce vitaminu C?
Cítíte, že jste unavení a potřebujete do svého těla dostat co nejvíce vitaminu C? Máte pocit, že právě ten jediný vám chybí, jelikož vás začínají bolet klouby i svaly, jako když na vás leze nemoc? Upevněte co nejrychleji svou imunitu, ať bacilům, kteří se chtějí dostat do vašeho těla, zabrání v cestě. Stačí jen vědět, kde se vitaminy C nachází, a potraviny bohaté na vitamin C do svého jídelníčku zařadit.
Mnozí lidé se mohou ptát, proč vlastně vitamin C potřebujeme, k čemu je dobrý, jestli vůbec je tak tělu prospěšný, jak se tvrdí. Vitamin C je pro naše tělo nepostradatelný, jedná se o velice silný antioxidant, který pomáhá hojit rány, také snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi a mimo jiné i zkracuje délku nachlazení, pokud bacily nebo viry přece jen zasáhnou naše tělo.
Vitamin C můžeme doplnit mnoha způsoby. Existují vitaminy v tobolkách, které zakoupíme v lékárně, ale také tento vitamin můžeme konzumovat v potravinách. V jakých potravinách se vitamin C nachází?
• Šípky
Mnozí lidé by nejdříve vyjmenovali citrusy, ale mnohem větším zdrojem vitaminu C jsou šípky. Jděte si natrhat šípky už nyní, ať máte na zimu zásobu. Z šípků se nejčastěji vaří čaj, jen ve 100 gramech najdeme až 500 miligramů vitaminu C. Pro srovnání – v porovnání s citronem se jedná o desetinásobek.
• Černý rybíz
Kdo by neznal černý rybíz – malé bobulky, které ve velkém pěstujeme na zahradě. Černý rybíz milujeme, málokdo ale ví, jak zdravý černý rybíz je. Černý rybíz obsahuje opět více vitaminu C, než jakékoli citrusy na světě. Z průzkumů vyplývá, že je zhruba čtyřikrát bohatší na vitamin C.
• Červená paprika
Věřili byste, že se velké množství vitaminu C nachází také v červené paprice? Jedna syrová červená paprika obsahuje 142 mg vitaminu C, k tomu obsahuje jen dvacet kalorií, což je skvělé!