Nesnášíte pach zdravého kozího mléka? Česká vědkyně mění pravidla hry
Všichni to moc dobře víme. Kozí sýr je hodnotnou potravinou a na rozdíl od kravského mléka obsahuje bílkoviny, které jsou pro naše tělo nejen prospěšné, ale také lehce stravitelné. Zápach kozích produktů je však pro mnohé demotivující.
Konzumujeme dost mléčných výrobků, ale…
Mléko se považuje za základní složku potravy. V České republice se jen za rok 2019 zkonzumovalo na 249 kilo mléka na osobu. Bohužel, produkce kozího mléka zde zaujímá jen bezvýznamnou část. Jedná se o 2,4 procent celkové produkce. Přitom kozí mléko má mnohem více benefitů pro naše zdraví. Má vyšší obsah mastných kyselin, vitamínů i bílkovin.
Možná i vám již konečně začne kozí mléko chutnat
Typická chuť a aroma kozích produktů ale odrazují mnoho spotřebitelů. I když víme, že se jedná o zdravou potravinu, neumíme se přenést přes její typickou chuť a vůni. To se ale možná změní. Veronika Legarová z České zemědělské univerzity v Praze je totiž autorkou vědecké práce, ve které se zaměřuje na vliv některých aditiv do kozího mléka.
Chuť i vůni lze změnit
Ve studii se zabývala posouzení vlivu mandlové mouky, inulinu nebo syrovátkových bílkovin na barvu, chuť a vůni výrobků z kozího mléka. Výsledek studie přitom přinesl přelomové zjištění. Pozitivní vliv na snížení typického aroma kozího mléka a výrobků z něj má například mandlová mouka a syrovátkové proteiny. Pokud se výsledky studie budou dále aplikovat v praxi, možná se již brzy dočkáme změny v podobě zcela nové a neutrální chuti kozího mléka a výrobků z něj.
Ochutnávka součástí studie
Součástí studie byla také ochutnávka. Studie, která byla uveřejněna v časopise Food Science and Technology poukazuje na fakt, že vliv aditiv měl přímý vliv na následné preference konzumentů. Ti dali přirozeně přednost kozím produktům, které nebyly aromaticky výrazné.
Možná se v blízké budoucnosti budeme moci těšit na zcela novou podobu kozích produktů.